Reklam Alanı

Hangi Şehirde Yaşamalıyım? Kendimi Yaşadığım Yere Ait Hissediyor muyum? Nasıl Karar Verilir?

Yaşadığım yerde mutlu muyum sorusuna verdiğiniz cevap " Evet " ise şüphesiz yaşadığınız yerden memnun ve mutlusunuzdur. 

Peki Gerçekten Mutlu Musunuz? 

Hiç düşündünüz mü, acaba yaşadığım bu şehir beni gerçekten mutlu ediyor mu?
İsteklerimi karşılayabiliyor mu? En önemlisi rahat bir nefes alabiliyor muyum!

Cam kenarlarına koyduğunuz çiçek dolu saksıları sulamak mı sizi mutlu eden, şehrin tıklım tıklım caddelerinde amaçsız bir şekilde yürümek mi? Adı gezmek mi bunun, hiç düşündünüz mü? Hayat, rahat bir şekilde alışveriş yapabilmek, kazandığınız para henüz banka hesabına yatmadan harcayabilmek mi?

Yada, bahçeli müstakil bir evde, bir köpek sevebilmek, 2 tavuk besleyebilmek mi mutlu ediyor sizi? Komşuluk ilişkisi kuvvetli olan bir mahallede bir ekmeği bölüşebilmek mi? Kapının önünde istediğin zaman mangal yakabilmek yada arabanızı rahat bir şekilde park edebilmek mi sizi mutlu eder..


Yaşadığım yerde mutlu muyum soruna verdiğiniz cevap " Hayır " ise bu makale sizin için bir tecrübe ve en samimi duygularla yazıldı. Hayatınızdaki en önemli kararı vermek üzeresiniz belkide. Sizin için yazılan bu makaleyi sonuna kadar okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Keyifli Okumalar..

Hangi Şehirde Yaşamalıyım

Benliğimizi ve mutluluğu bulabilmemiz için küçük bir araştırma yaparak başlayalım. Yaşayacağımız şehirde;
1- Hayat Pahalılığı Durumu.
2- Mesleğe Göre İş İmkanı.
3- Nüfus Yoğunluğu.
4- Konut Pahalılığı.
5- Fiziki Ortam.
6- Sevgi, Saygı, Hoşgörü.
7- Park Ve Bahçe Alanları.
8- Mahalledeki Suç Oranı.
9- Nerede Mutlu Olurum? (Şehir,Köy)
10- İstişare, Değerlendirme Ve Sonuç.

Görüldüğü üzere şehir değişikliği yapmak o kadar da kolay gözükmüyor. Fakat isteyip ve karar verdikten sonra yapılmayacak hiçbir şey yoktur. 

1 - Hayat Pahalılığı Durumu

Seçeceğiniz şehirde daha çok yerli halk mı yaşıyor, yoksa diğer şehirlerden veya ülkelerden yabancı turistler geliyor mu? Çünkü maalesef biliriz ki, yabancı turistlerin akın ettiği yerlerde pahalılık üst seviyelerde oluyor. Fakat yerli halkın yaşadığı şehirlerde, hem yöreye göre pazarlar kurulur ve alacağınız ürün pahalıda olsa gerçekten kendi fiyatıdır. Not almayı unutmayınız.

2 - Mesleğe Göre İş İmkanı

Bu araştırmaya, önce istediğiniz şehirde tanıdığınız bir yakınınız varsa onunla iletişime geçerek başlayabilirsiniz. Eğer yoksa gerek iş ilanları sitesine bakarak, gerek bizzat bölgeye giderek keşif yapabilirsiniz. 

3 - Nüfus Yoğunluğu

Size kaç milyon nüfustan sonrası rahatsızlık verir. Kendinizi nasıl tarif edersiniz, önce bunu soralım kendimize. Kalabalık yerler mi, yoksa sakin yerler mi mutlu eder sizi. 16 Milyon nüfus kimisine göre gayet normal bir sayı gelirken, kimisine göre ise 1 Milyon nüfus bile çok fazla gelir ve o şehrin köyünde yaşamayı tercih eder. Siz ne istiyorsunuz? Notumuzu alarak devam edelim.

4 - Konut Pahalılığı

Tek bir ilan sitesine bile tıklayarak tercih ettiğiniz şehri, ilçeyi, mahalleyi seçtiğiniz zaman kira ve satılık fiyatlarını rahatlıkla görebiliriz. Burda önemli olan soru: Şuan yaşadığım yer ve yaşamak istediğim yer arasındaki fiyat farkı nedir? Kiracıysanız ne kadar bir fark ile yaşayacaksınız? Evinizi satıp, ev alacaksanız ne kadarlık bir avantaja geçeceksiniz yada üzerine para mı eklemeniz gerekecek? Araştırmadan sonra bunuda not olarak yazalım.

5 - Fiziki Ortam

İstediğiniz yer şehir ise, alışveriş merkezleri, parklar, sinemalar, marketler, fırınlar, yürüyüş yolları, hastane ve okullar. Bu alanlar ve daha fazlası size ne kadar uzaklıkta olduğuna bakmalısınız. İstediğiniz yer köy hayatı ise, bitki örtüsü, yolları, bahçeleri, bakılan hayvanlar, ekilen ekinler, evlerin birbirine sıklığı gibi sizi memnun edecek ve isteklerinizi karşılayacak türden mi?  Bu sonuca ise o bölgeye giderek ve bir çiftçi ile konuşarak daha verimli bilgiler alabilirsiniz. 

6 - Sevgi, Saygı, Hoşgörü

Yaşayacağınız yeri seçtiniz. Şimdi birde komşuluk ilişkilerini gözden geçirelim. Seçtiğimiz yer şehir merkezi ise bu pek önemli değildir aslında, sizde biliyorsunuz ki bir apartmanda genelde kimse kimseyi tanımaz bile. Tanısada komşuluk ilişkileri pek kuvvetli değildir. Eskisi gibi börekler, yemekler ikram edilmez. Çay içmeye davet edilmez. Fakat seçtiğiniz yer bir kasaba, köy ise işler çok değişir. Emin olun o köyde sadece bir aileye selam verip kendinizi tanıttıktan sonra aldığınız tepkileri ölçmeniz yeterli olacak ve bu size çok yardımcı olacaktır.

7 - Park Ve Bahçe Alanları

Yaşayacağınız ev müstakil ise ve bahçesi varsa zaten hem sizin için hemde çocuklarınız için yeterli olacaktır. Hayır şehir merkezi ise, o mahallede yürüyüş yapabilecek yollar var mı? Çocuğunuzu götürecek yakın bir park var mı? İlk başta pek sorun gibi gözükmesede emin olun sonraları büyük sorunlar olabiliyor.

8 - Mahalledeki Suç Oranı

Yaşamak istediğiniz mahallenin muhtarına gidip oraya taşınacağınızı söylemeniz ve mahallede kavga, uyuşturucu gibi rahatsızlık veren olayların yaşanıp yaşanmadığını sorarak öğrenebilirsiniz. Böylece bir sonraki zamanlarda rahatsız olacağınız bir olayla karşı karşıya gelme ihtimalini bilip çocuğunuz için önlemler almış olursunuz. Sonradan pişmanlık duyacağınız kararlarında önüne geçmiş olursunuz.

9 - Nerede Mutlu Olurum?

İşte geldik en önemli konuya! Camdan baktığınızda sizi nasıl bir manzara mutlu eder: 
Şehir mi? Deniz mi? Doğa mı?
Nerede daha mutlu hissedersiniz:
Apartmanda mı? Müstakil evde mi? 
Bir diğer deyişle:
Şehirde mi? Köyde mi?
Karar vermekte zorlanıyor olabilirsiniz bu gayet normal. Buyrun karar verelim.

10 - İstişare, Değerlendirme Ve Sonuç

Tüm araştırmaları yaptınız ve şuan karar vermek üzeresiniz. Adaletli bir karar vermek için, aldığınız notları ve yaptığınız tercihleri ailenizin her bireyinin önüne ayrı ayrı koyarak istişare edin. Takıldığı konularda doğruları ve yanlışları gösterin. Bunun sonucunda bir değerlendirme yapın. İstişareler ve araştırmalar bittiğine göre artık karar verme zamanı!

Nasıl Karar Verilir?

Sadece 4 madde ile bu sorunun cevabını alacak ve herhangi bir işte karar almanız kolaylaşacak. Kararsız kaldığınız konu her ne olursa olsun şu 4 cümle aklınıza gelmeli.

1 - Eğer yaşadığım yerden veya yaptığım işten mutluysam, benim için neden ikinci bir seçecek oluştu ?

2 - Alacağınız en kötü karar, kararsızlıktan iyidir. 

3 - Sizde eksik olan ne ? Neyi tamamlamak istiyorsunuz ?

4 - Neden böyle bir araştırma yaptım, neden bu makaleyi okudum?

Yazar: Cihat Elcik
Hepsi Doğada Ekibi
www.hepsidogada.com.tr





Yorum Gönder

0 Yorumlar